In januari 2020 heb ik de basisworkshop PSYCH-K® gevolgd bij Paula van der Werff. Dit was een indrukwekkende ervaring (misschien is geestverruimend wel een treffender woord). Inmiddels heb ik in mei 2021 de Advanced Integration Workshop PSYCH-K® gevolgd. Opnieuw ben ik onder indruk van de kracht én de eenvoud van deze methode. PSYCH-K® is nu niet meer weg te denken uit mijn praktijk.

Mijn motivatie deze basisworkshop te gaan volgen lag op het vlak van persoonlijke “vraagstukken”. Ik heb geregeld gevoeld dat het fijn zou zijn om op bepaalde vlakken positief te kunnen denken, maar ik kon hét nog niet vinden, want ik “voelde” die positieve gedachten niet in “mijn systeem” (het internaliseerde niet).

Tijdens de basisworkshop werd me al snel duidelijk dat het Balansen ook een zinvolle aanvulling kan zijn op mijn reflexzonetherapeutische werkzaamheden. Mogelijk klinkt PSYCH-K® in eerste instantie heel zweverig? Het is geheel wetenschappelijk onderbouwd.

Wat PSYCH-K® feitelijk faciliteert is het ‘op de harde schijf’ zetten van ondersteunende overtuigingen. Pas als je daadwerkelijk ‘voelt’ dat je er mag zijn, ga je dit ook leven. Vaak ben je tot dat moment constant aan het zoeken naar bevestiging buiten jezelf, omdat je dit zelf niet écht ervaart. PSYCH-K® maakt het mogelijk deze overtuigingen te integreren, waardoor dit je helpt (en de oude overtuiging je niet meer hindert).

Wanneer ik in mijn praktijk bemerk dat (één of meerdere) belemmerende overtuiging(en) het herstel mogelijk in de weg staat, gebruik ik (uiteraard uitsluitend wanneer de hulpvrager ervoor open staat) PSYCH-K®, ter ondersteuning van de behandeling. Ik ervaar PSYCH-K® als een nieuw gereedschap in mijn gereedschapskist. En wanneer dit waardevolle gereedschap meerwaarde biedt is het heel fijn dit ook te kunnen inzetten.

Wat mij bijzonder blij maakt is dat De Basis in Balans, de naam van mijn praktijk, óók de lading dekt van dít proces. De Basis (workshop) in (het) Balans(en) heb ik geleerd en mag ik nu faciliteren. Het PSYCH-K® (b)lijkt op mijn lijf geschreven.